Polityka prywatności i ochrony danych

Polityka prywatności

W trosce o bezpieczeństwo Państwa danych osobowych, Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego jako jednostka wchodząca w skład Uniwersytetu Śląskiego, chroni pobierane od klientów niezbędne dane potrzebne do przeprowadzenia transakcji sprzedaży zgodnie z Ustawą z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 z późniejszymi zmianami), Polityką Bezpieczeństwa Informacji w Uniwersytecie Śląskim oraz zaleceniami GOIDO.

Uniwersytet Śląski jest administratorem danych osobowych w rozumieniu przepisów ustawy o ochronie danych osobowych, a czynności w sprawach z zakresu ochrony danych osobowych wykonuje Rektor i jest zobowiązany do podejmowania wszelkich możliwych działań koniecznych do zapobiegania zagrożeniom związanym z przetwarzaniem danych osobowych.

                                                                                       (cyt. z Polityki Bezpieczeństwa Informacji w Uniwersytecie Śląskim)
 

Jakie dane zbieramy?

Dane zbierane podczas rejestracji/transakcji zakupu

Żeby skorzystać z niektórych funkcji naszej księgarni internetowej konieczna będzie rejestracja w portalu. Podczas zakładania indywidualnego konta, poprosimy Państwa tylko o podanie adresu email oraz hasła, które będą używane jako dane dostępowe do naszej witryny.

Aby móc w pełni przeprowadzić sprzedaż naszych publikacji, poprosimy Państwa o podanie kilku niezbędnych do tego celu danych, takich jak: adres e-mail, imię, nazwisko, ulicę, miasto, województwo, kraj, kod pocztowy oraz w przypadku firm i instytucji także pełną nazwę, adres oraz numer NIP. Dobrowolnie mogą Państwo również podać numer telefonu kontaktowego. Wszystkie te dane są nam potrzebne do celów księgowych (np. wystawienie faktury) oraz do zrealizowania zamówienia i wysyłki towaru.

Nasi kontrahenci, obsługujący płatności internetowe, będą też pobierać dodatkowe dane, różniące się w zależności od wybranego sposobu dokonania płatności, np. dotyczące typu karty kredytowej, numeru karty kredytowej, nr konta bankowego. Za ochronę i bezpieczeństwo tych danych Uniwersytet Śląski już nie ponosi odpowiedzialności, jednakowoż staramy się korzystać z usług firm oferujących wysokie standardy w zakresie bezpieczeństwa tych danych. Tutaj są one szczegółowo opisane.

Dane zbierane automatycznie

Aby lepiej dostosować portal do Państwa potrzeb, pobierane są też automatycznie dane dotyczące wizyt składanych na naszej stronie. Żadne z nich nie zawierają danych osobowych wrażliwych, nie są powiązane z żadną konkretną osobą, są to np. adres IP, typ przeglądarki, typ systemu operacyjnego, używana rozdzielczość ekranu itp. Służą one do celów statystycznych oraz jako wskazówki pomagające w dalszym rozwoju oraz ulepszania naszej witryny.

W jaki sposób wykorzystujemy Twoje dane?

Zbierane przez stronę Wydawnictwa Uniwersytetu Śląskiego dane wykorzystywane są tylko i wyłącznie do realizacji celów związanych z Państwa logowaniem w systemie oraz przeprowadzeniem transakcji sprzedaży/zakupu, w tym pobraniem od Państwa pieniędzy oraz wysłania przesyłki. Dlatego część danych zebranych przez nasz portal będziemy musieli przekazać firmie obsługującej internetowe płatności. Jeśli chcą Państwo dokonać zakupu, podanie tych danych jest obowiązkowe, a bezpieczeństwo tych danych i użycie tylko i wyłącznie do realizacji płatności internetowej gwarantuje firma je obsługująca.

W żadnym wypadku Uniwersytet Śląski nie sprzedaje zebranych danych podmiotom trzecim!

Nasz Newsletter będzie do Państwa wysyłany tylko w przypadku, kiedy Państwo się na niego zapiszą. Do jego wysyłki używamy tylko adresu e-mail.

Danych zbieranych automatycznie używamy do analizy zachowań użytkowników na naszej stronie internetowej, zbierania danych demograficznych o naszych użytkownikach lub do personalizacji zawartości naszych stron internetowych.

Państwa dane mogą być udostępnione pracownikom Generalnego Inspektoratu Ochrony Danych Osobowych w przypadku przeprowadzania kontroli w naszej jednostce, zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych. Zachęcamy też do zapoznania się z opracowanymi przez GOIDO poradami związanymi z udostępnianiem danych w sieci dostępnymi na portalu: www.giodo.gov.pl.

Także w przypadku naruszenia prawa lub gdy będą tego wymagały inne przepisy obowiązującego prawa, Państwa dane mogą być przekazane organom wymiaru sprawiedliwości.

W jaki sposób będziemy się z Państwem kontaktować?

Jeżeli dokonali Państwo transakcji zakupu w naszej księgarni internetowej, mogą Państwo otrzymać od nas emaile dotyczące przebiegu tej konkretnej transakcji. Możemy również kontaktować się z Państwem telefonicznie (jeśli udostępnili Państwo nam swój numer telefoniczny), jeżeli będziemy mieli ważne informacje dotyczące przebiegu tej transakcji.

W przypadku zapisania się na nasz Newsletter, będą Państwo od nas otrzymywać drogą emailową zredagowane przez nas najświeższe wiadomości w postaci Newslettera.

W jaki sposób możesz poinformować nas o zmianie danych?

Po zalogowaniu się do systemu, w sekcji Moje konto możesz wprowadzić zmiany dotyczące adresu e-mail i hasła, które są używane do zalogowania się do systemu.

Dane, które wypełniane są w formularzu „Złóż zamówienie” są zapamiętywane i powiązane z Państwa kontem. Pozwala to skrócić czas wypełniania kolejnego zamówienia. Dodanie kolejnego zestawu danych jest bardzo proste - wystarczy kolejny raz uzupełnić "z ręki" formularz. Do Państwa konta zostanie przypisany kolejny zestaw danych. Jeśli chcieliby Państwo usunąć te dane, prosimy o kontakt mailowy: beata.klyta@us.edu.pl.

Danych użytych do transakcji zakupu nie można zmienić ani usunąć, gdyż są one częścią systemu księgowego i wchodzą np. w skład faktury. W przypadku podania błędnych danych – ich korekta będzie naniesiona wg obowiązujących zasad księgowych.

Danych zbieranych automatycznie nie da się zmienić lub usunąć. Są to jednak dane służące tylko do celów statystycznych.

Wykorzystanie ciasteczek („cookies”)

Nasza księgarnia internetowa do prawidłowego działania wykorzystuje ciasteczka (cookies), które służą do identyfikacji Państwa przeglądarki podczas korzystania z naszej strony. Dzięki temu może wyświetlić odpowiednią stronę, dodać wybrany przez Państwa produkt do koszyka, zapamiętać informacje o produktach w koszyku oraz zarejestrować użytkownika. Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych, a każda przeglądarka internetowa umożliwia usuwanie ich z pamięci komputera po zakończeniu sesji internetowej.

W jaki sposób zabezpieczamy Twoje dane osobowe?

Nasze bazy danych zabezpieczone są przed wglądem osób trzecich, a upoważnieni do przetwarzania zawartych w nich danych pracownicy zobowiązani są do zachowania ich w tajemnicy oraz ochrony przed dostępem do nich nieupoważnionych osób zgodnie z Polityką Bezpieczeństwa Informacji w Uniwersytecie Śląskim.

Zmiana naszej polityki prywatności

Zastrzegamy sobie prawo zmiany powyższej polityki prywatności poprzez opublikowanie nowej polityki prywatności na tej stronie.

Kontakt

Administratorem Danych Osobowych jest Uniwersytet Śląski reprezentowany przez Rektora decydującego o celach i środkach przetwarzania danych osobowych, w myśl art. 3 ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 z późniejszymi zmianami).

Uniwersytet Śląski
ul. Bankowa 12
40-007 Katowice
Polska.

W przypadku pytań i wątpliwości dotyczących ochrony prywatności, prosimy o kontakt: beata.klyta@us.edu.pl.